T1 - Kurozwęki - Safari bizon
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Stado bizonów w Korozwękach to bizony amerykańskie. Bizony sprowadzone zostały do Kurozwęk w grudniu 2000 roku w celach hodowlanych i agroturystycznych. Po uzyskaniu pozwoleń z Ministerstwa Rolnictwa i Ministerstwa Ochrony Środowiska oraz władz samorządowych, sprowadzono 20 jałówek i 2 byki z największej hodowli w Europie "Bison d'Ardenne" w Belgii. Stado jest częścią Stadniny Koni w Kurozwękach i jest nadzorowane przez urzędowego lekarza weterynarii i placówki naukowo-badawcze Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Stado bizonów oglądać można w naturalnych warunkach, a jednocześnie historycznym otoczeniu; zwiedzać hodowlę można pieszo, bądź wjeżdżając do wnętrza zagrody westernowym wozem "safari-bizon". Posłuchać przy tym można opowiadania przewodnika o ich historii oraz aktualnych anegdot z nimi związanych.
T2 - Wizyta w firmie Promar
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Promar company is one of the most significant additive suppliers on the market. Thanks to continuous development and investments, it has become a modern company that counts on the Polish market. Our largest production plant in Zawiercie is considered to be the most modern production and warehouse facility in the food additives industry in Poland. It offers a comprehensive range of additives, including natural spices (traditional, sterilized, cryo-ground, homogeneous or blends), various functional additives, breading systems, glazes, brines for injection and alginate casings. Its R&D team is passionate about everyday challenges. Technologists and specialists in the field of taste creation and designing new solutions, based on current market trends, create new products. All departments work together to create and test ideas so that the results of their work meet the expectations of customers. Most of their work is a "tailor-made" offer, developed on the customer's request and adapted to the technological capabilities of the customer's machine park. Regardless of this, R&D spends a large part of its time on creating its own proprietary solutions. New products are created and tested on the basis of research on trends from the Polish and European market, which, along with the production technology, are presented to customers during special presentations. Thanks to the construction modern application center and the Academy of Taste, customers can assess the effects of development work by trying the finished products in the final form, which they will be able to produce and market themselves.
During ICoMST technical tour the production unit and laboratories will be presented. In the application center alginate casings will be demonstrated and participants will be able to taste the sausages produced during presentation.
T3 - Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Silesia w Sosnowcu
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Najważniejszym i największym w grupie Silesia jest Zakład w Sosnowcu, którego początki sięgają lat 90. Oddział w Sosnowcu specjalizuje się w produkcji pasztetowej, wyrobach blokowych, wędzonkach, produktach panierowanych, kiełbasach cienkich oraz parówkach. Miesięczna moc produkcyjna to 4000 ton a rozbiorowa 3800 ton. Tak duża moc przerobowa przekłada się na wysoką liczbę zatrudnionych wysoce wykfalifikowanych pracowników, łącznie 894. W zakładzie znajduje się 55 komór wędzarniczo – parzelniczych, 4 specjalistyczne komory (wędzarnicze – dojrzewalnicze), 2 specjalistyczne komory suszarnicze, 2 profesjonalne linie do plastrowania oraz aż 17 ramp załadowczych.
T4 - Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Silesia w Pszczynie
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Pszczyna, jest drugim co do wielkości zakładem, w którym powstają znakomite wędliny. Zakład specjalizuje się w produkcji wyrobów blokowych do plastrowania oraz kiełbas cienkich. Miesięczna moc produkcyjna to 2500 ton. W zakładzie znajduje się 20 komór wędzarniczo – parzelniczych, 2 komory suszarnicze, 2 profesjonalne linie do plastrowania oraz 3 rampy załadowcze.
Łącznie w Pszczynie jest zatrudnionych ponad 300 wykfalifikowanych pracowników.
T5 - Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Silesia w Goczałkowicach
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Goczałkowice – Zdrój: Zakład specjalizujący się w produkcji kabanosów, kiełbas suchych Nasze Polskie oraz wędzonek. Miesięczna moc produkcyjna to 1200 ton. W zakładzie znajduje się 18 komór wędzarniczo – parzelniczych, 4 specjalistyczne komory dojrzewalnicze, 12 komór suszarniczych, 5 ramp załadunkowych oraz magazyn wysokiego składowania. Łącznie w Goczałkowicach jest zatrudnionych 230 wykfalifikowanych pracowników
T6 - Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Grupy Sokołów w Jarosławiu
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Jest jednym z największych zakładów należących do Grupy Sokołów. Jego historia sięga lat 20-tych XX wieku. W roku 2000, w wyniku fuzji Grup Kapitałowych Farm Food oraz Sokołów, Zakład Mięsny w Jarosławiu stał się jednym z oddziałów produkcyjnych Grupy Sokołów S.A. W tym samym roku, jako pierwszy w branży w Polsce, otrzymał certyfikat ISO 9002. Dziś znajduje się w gronie najnowocześniejszych zakładów przetwórstwa mięsnego w Polsce.
W zakładzie jest prowadzony ubój i rozbiór wieprzowy. Specjalizacją zakładu są m.in. wyroby tradycyjnie wędzone. Oddział wyposażony jest w wędzarnię dymem olchowo-bukowym. W Oddziale w Jarosławiu produkowane są także cenione przez konsumentów konserwy, dania gotowe oraz wyroby z dziczyzną.
T7 - Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Grupy Sokołów w Dębicy
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Produkcję wędlin w Zakładzie w Dębicy rozpoczęto w 1994 roku. Dziś oddział ten słynie z produkcji wyśmienitego salami oraz innych wędlin dojrzewających. Gwarancją jakości i smaku powstających tu wyrobów są nowoczesne linie produkcyjne, najwyższej jakości surowiec, dopracowane receptury, innowacyjne technologie, znakomicie wyszkolony i doświadczony personel oraz optymalne warunki gwarantujące prawidłowy przebieg procesu dojrzewania.
Oddział w Dębicy specjalizuje się również w produkcji bardzo popularnych wśród konsumentów przekąsek mięsnych, takich jak salami chips, beef jerky, salamitki.
T8 - Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Grupy Sokołów w Tarnowie
Termin: 25 Sierpnia (środa)
Historia zakładu „Sokołów” S.A. w Tarnowie sięga lat 20-tych XX wieku. . W Oddziale w Tarnowie prowadzony jest ubój oraz rozbiór wołowy Jego specjalizacją jest produkcja wysokiej klasy wołowiny, burgerów mrożonych oraz dań mrożonych. Wołowina z tarnowskiego zakładu spełnia najwyższe standardy, uznawane w Polsce i na świecie, a produkcja odbywa się z zastosowaniem rozwiązań ograniczających wpływ zakładu na środowisko naturalne.
Oddział w Tarnowie jest wyposażony w najnowocześniejsze linie produkcyjne i posiada możliwość dostosowania formy pakowania do różnorodnych potrzeb klienta. Maszyny pakujące wyróżnia ogromna wydajność, dzięki czemu zakład może obsługiwać największych odbiorców krajowych i zagranicznych.